Следвайте Гласове в Телеграм и Инстаграм Светият Синод избра тримата претенденти за патриарх. Това

...
Следвайте Гласове в Телеграм и Инстаграм Светият Синод избра тримата претенденти за патриарх. Това
Коментари Харесай

Светият Синод избра Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински за кандидати за български патриарх

Следвайте " Гласове " в Телеграм и Инстаграм 

Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са митрополит Григорий Врачански, митрополит Гавриил Ловчански и митрополит Даниил Видински.

Днес, 20 юни 2024 година, св. преп. Наум Охридски, св. свщмчк Методий, свещеник Патарски, св. Калист, патр. Константинополски,  Св. Синод на Българската православна черква – Българска Патриаршия в цялостен състав – прот. № 11, пристъпи, според член 45 от Устава на БПЦ – БП, съобразявайки се с условията на член 40 от същия Устав, към избор, с скрито гласуване, за трима епархийски митрополити, като почтени претенденти да заемат Патриаршеския трон.

След инспекция на подадените бюлетини се откри, че с гласовете на 2/3  (9) от архиереите – членове на Св. Синод, са определени: 

Врачанският митрополит Григорий           11 гласа

Видинският митрополит Даниил                9 гласа

Ловчанският митрополит Гавриил             9 гласа

В този избор нямаха право да бъдат избираеми Високопреосвещените епархийски митрополити – синодални архиереи: Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Неврокопският митрополит  Серафим, Старозагорски митрополит Киприан и заради това, че нямат избраната в член 40, алинея 2 от  УБПЦ – БП изискуема възраст. Доростолският митрополит Яков, поради постановеното в член 40, алинея 3 от УБПЦ – БП, належащо 5-годишно служение като епархийски митрополит, както и Сливенския митрополит Арсений поради горните две учредения.

Имената на определените, според член 45 и член 47 от УБПЦ – БП, получили изискуемите  9 - 2/3 от гласовете на синодалните архиереи, трима епархийски митрополити като почтени за Патриаршеския трон Св. Синод предлага на Патриаршеския изборен църковен събор.

Според устава на Българската православна черква определените би трябвало да дават отговор на три условия - да са навършили 50 години, да имат 5-годишно митрополитско служение, православно мислене и образцов живот.

В избора на нов предстоятел на БПЦ вземат участие всички архиереи на църквата – митрополити и епископи, по петима представители на всяка епархия – трима клирици и двама миряни, като от Софийската епархия са 10 представители – шестима клирици и четирима миряни, също така по един представител на ставропигиалните манастири - Рилски, Бачковски и Троянски, по двама от всяка епархия представители на епархийските манастири – един духовник и една монахиня, както и по един представител на междинните духовни учебни заведения. Общо 145 души.

Кой е Врачанският митрополит Григорий?

Митрополит Григорий (Красимир Маринов Цветков) е роден на 19 септември 1970 година в Ботевград. Средното си обучение придобива в Природоматематическата гимназия в града. През 1995 година приключва двугодишния успореден курс на Съюз на демократичните сили " Св. Йоан Рилски " в София.

Приема отшелнически постриг на 17.11.1996 година в Хаджидимовския манастир " Св. Георги " от приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На идващия ден е ръкоположен за йеродякон, а през идната година - за йеромонах.

Възведен е в архимандритско достолепие на 21.12.1998 година През 1999 година се дипломира в Богословския факултет на Атинския университет " Каподистрия ". От 01.11.2007 година е назначен за протосингел на Софийска митрополия.

По решение на Св. Синод на 29.10.2010 година е хиротонисан за свещеник с купата Браницки в Троянската ставропигиална св. обител " Успение Богородично " и избран за втори викарен свещеник на Софийския митрополит.

По решение на Св. Синод от 08.02.2011 година е назначен за свещеник на Троянския манастир.

По решение на Св. Синод от 30.04.2014 година е освободен от длъжността свещеник на Троянската ставропигиална св. обител " Успение Богородично " и от 01.05.2014 година е назначен за викарий на Софийския митрополит.

На 5 март 2017 година епархийските гласоподаватели от Врачанска епархия го издигат за претендент за Врачански митрополит.

На 12 март 2017 година след провеждането на канонически избор в Синодалния параклис " Св. цар Борис-Михаил " в София Св. Синод на БПЦ-БП с цялостно единогласие го избира и утвърждава за Врачански митрополит.

Кой е Ловчанският митрополит Гавриил?

Светското име на митрополит Гавриил е Цветан Методиев Динев. Той е роден е на 16 юли 1950 година в София. От 1953 година до 1966 година фамилията му живее в Чехословакия, където той приключва и главното си обучение. След завръщането си в България и довеждане докрай на гимназия, през есента на 1969 година е признат за студент във Висшия инженерно-строителен институт в София, който приключва през 1973 година

По време на своето следване там той се среща и контактува с блаженопочиналия Левкийски свещеник Партений, който става и негов изповедник. Едновременно с това от 1972 година постоянно посещава клисурския манастир " Св. Петка " край Банкя, където се привързва духовно към изтъкнатата съветска подвижница на благочестието схиигумения монахиня Мария, която след това става и негова духовна наставница. През 1973 година се реалокира да живее непрекъснато в манастира, където извършва разнообразни послушания в помощ на монахините. Там на 27. 12. 1979 година е постриган в монашество с името Гавриил от Левкийския свещеник Партений - викарий на Софийския митрополит, който на " Възнесение Христово ", 1980 година го ръкополага и в йеродяконски чин.

През 1984 година приключва задочно Духовната академия " Св. Климент Охридски " в София. От есента на същата година до 1986 година той е на богословска специализация в Московската духовна академия, където работи под научното управление на Волоколамския и Юриевски митрополит проф. Питирим. С благословението на Св. Синод на БПЦ на 24. 05. 1986 година в Българското църковно подворие " Св. св. Кирил и Методий " в Москва той е възведен в архимандритско достолепие от Минския и Белоруски митрополит Филарет.

От септември 1986 година архимандрит Гавриил е назначен за предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия, какъвто остава до 1991 година

След завръщането си в България, от 1991 година до м. октомври 1998 година Гавриил е протосингел на Софийска митрополия, а дружно с това от 1994 година извършва и длъжността свещеник на клисурския манастир " Св. Петка " край град Банкя.

На 19. 10. 1998 година в Рилската света обител е хиротонисан в епископски ранг с купата " Макариополски " и е назначен за викарий на Софийския митрополит. На 21. 01. и 28. 01. 2001 година е надлежно определен и канонически одобрен за Ловчански митрополит.

През 2007 година митрополит Гавриил става Ръководител на Работната група по въпросите на религиозното обучение при Св. Синод. От 2009 година насам той оглавява Върховния църковен съвет при Св. Синод. През 2011 година стартира да управлява и Културно-просветния отдел при Св. Синод на БПЦ-БП.

Кой е Видинският митрополит Даниил?

Видинският митрополит Даниил (Атанас Трендафилов Николов) е роден на 02.03.1972 година в гр. Смолян.

Завършва главно и приблизително обучение в родния си град.

През 1996 година записва и учи Английска лингвистика в СУ „ Св. Климент Охридски ", а на идната година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет.

През 1997 година е признат като послушник в Хаджидимовския манастир „ Св. вмчк Георги " под духовното управление на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 07.08.1999 година е постриган от него в монашество, а на идващия ден е ръкоположен за йеродякон.

През 2002 година приключва Богословския факултет на СУ „ Св. Климент Охридски ".

На 21.07.2004 година е изпратен на смирение в Роженския манастир „ Рождество Богородично ". На 27.11. същата година е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах.

На 01.06.2006 година е възведен в архимандритско достолепие.

По решение на Св. Синод на 20.01.2008 година е хиротонисан за свещеник с купата Драговитийски в ПКСХП „ Св. Александър Невски " и назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15.06.2010 година, когато по молба на митрополита на Съединени американски щати, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий, която служба извършва до 4 февруари 2018 година, когато е канонично определен за Видински митрополит от Св. Синод.

Инфо: bg-patriarshia.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР